Olika program för vård av missbrukare

Missbruksvård i Sverige är ett växande fenomen som har lett till att många människor har fått en framgångsrik återhämtning. När ett beroende har diagnostiserats och korrekt identifierats kan missbrukaren rådas eller få remiss till att ta ett terapeutiskt program. Det finns några grundläggande typer av behandlingsprogram för vård av missbrukare runt om i landet.

En nivå av behandling innebär att man deltar i sessioner varje vecka tillsammans med andra och går igenom ett rådgivningsprogram, i det sitter man oftast med andra missbrukare av olika typer i en cirkel (eller ansikte mot ansikte) och diskuterar problem. Du kan också diskutera hur dina problem bemöts, beskriva din erfarenhet av återhämtning, din dag till dag framsteg och förbättringar, etc. Patienterna är ofta nöjda med mötet med andra likasinnade och med att få ventilera sina tankar om hur man hanterar behandlingen. Det är också ett bra sätt att träffa nya vänner och framtida kollegor.
Funktionen hos denna form av behandling är att få professionell vägledning och råd från licensierade terapeuter, samt att ta emot hjälp genom yttranden från andra medlemmar i gruppen.

En annan form av rådgivning, liknande den i gruppterapi, innebär möte med antingen en legitimerad psykolog eller en licensierad privatpsykiater. Detta är i allmänhet dyrare än gruppterapi, men den stora skillnaden är att det erbjuder en nivå av vård som inte finns i gruppterapi miljöer, till exempel gräver ofta missbruksspecialister djupare i patientens emotionella och mentala tillstånd som berör hans eller hennes missbruk. 

Som ett resultat får personer bättre vård för sina missbruksproblem och det leder ofta i sin tur till att de får en möjlighet att bättre förstå källan till deras problem. Det kan ge svar på frågor som: ”Varför ska jag självmedicinera”, ”Hur kan jag skapa den rätta mentala attityden att sluta permanent och” Vad kan jag göra för att göra saker rätt för mig och min familj och vänner” svaren på dessa frågor är avgörande för att nå full behandling.

Posted in Vård & Hälsa | Comments Off on Olika program för vård av missbrukare