HLR och första hjälpen utbildningar

HLR​ är en behandling som utförs antingen på en person som har svårt att andas eller en medvetslös person. Även om det inte är livsviktigt att veta hur man utför HLR, kan det vara väldigt hjälpsamt att veta tekniken. Det är oftast många som inte vet vad man ska göra om olyckan är framme. Vid många av dessa fallen skulle inte ambulansen hinna fram i tid eftersom personen oftast behöver behandlas direkt. Om detta skulle hända skulle en person med första hjälpen kunskap kunna​​​ vara det som räddar personens liv.

Av denna anledning är det många företag som erbjuder utbildningar för både företag och privatpersoner.J.S. Sjukvårdsutbildning AB är ett av de företagen. Här lär de ut hur HLR utförs på ett korrekt sätt. De försöker även få deltagarna att ha roligt medan de lär sig proceduren eftersom det oftast är lättare att lära sig något om man har roligt.

Hur utför man HLR?

Hjärt- och lungräddning består främst av två delar. Proceduren börjar med att trycka på den drabbade personens bröstkorg. Man bör helst trycka så pass snabbt att man hinner med två tryck varje sekund. Samtidigt måste man även ha en kraft som är tillräckligt stor för att bröstkorgen ska sänkas ungefär sex centimeter. Man upprepar tryckningarna ungefär trettio gånger innan man börjar med in blåsningar i personens mun eller näsa.

In blåsningarna sker oftast mun mot mun och kallas därför, mun mot mun metoden. Detta ska hjälpa personen med andningen. Efter in blåsningarna börjar man trycka på bröstkorgen igen och detta upprepas därefter flera gånger om. Processen bör pågå tills ambulanspersonal kommer fram till platsen, även om det inte finns några tecken på att personen lever. Det är ganska ovanligt att processen återställer personens hjärtslag. 

En korrekt utförd hjärt- och lungräddning kan skapa en god blodcirkulation, vilket skyddar hjärnan. Ju tidigare man påbörjar hjärt- och lungräddningen, desto högre är chanserna att personen överlever.

Posted in Vård & Hälsa | Comments Off on HLR och första hjälpen utbildningar