fair trade

PKshoppen.se – bara schysta prylar, 100 % Fair Trade

Anna Karlström Webbjournalist

Att vi 2017 fortfarande måste märka de produkter som är gjorda på rätt sätt är märkligt. Många konsumenter är inte medvetna om hur produktionen ser ut, då hade aldrig produkterna som skapas med de ofattbart usla arbetsförhållandena blivit sålda.

PKshoppen.se, med nordens bredaste Fair Trade-sortiment, är allt du handlar gjort på schysta villkor i alla led. Bakom Pkshoppen.se står The House of Fair Trade med nordens bredaste Fair Trade-sortiment

När börjar vi se det rättvisa som det normala istället?

Varför PK?

– Vi gillar PK på det här företaget, vi är ett politiskt korrekt företag. Feminism, rasism, ojämlikheter, både i Sverige och världen,  jobbar vi med dagligen, svarar Jesper Jones.

– Vi ville också lyfta flera frågor och vara lite på gränsen till provocerande med benämningen PK. Det har vi redan märkt av, fyller AnnCathrine i.

Från kaffe och choklad till vegansk hudvård

En av produkterna som hjärtat klappar mest för i PKshoppen är det egenframtagna kaffet PK-kaffet.

– Bönorna är ekologiskt odlade i ett Fair Trade-operativ i Peru och Honduras. Dessutom är de torkade och rostade på förnyelsebar energi plus att påsen är biologiskt nedbrytbar. PK-kaffet är i alla led det mest politiskt korrekta kaffet du kan få tag på och är dessutom väldigt gott, berättar Jesper.

Utöver kaffet berättar AnCathrine om deras choklad som är 110 % Fair Trade då kakaobönderna själva är de största ägarna i Divinechokladen vilket är mycket unikt.

Besök PKshoppen.se för att läsa mer om alla fantastiska produkter, bland annat leksakerna som alla är CE-märkta och de veganvänliga hudvårdsprodukterna.

Vad innebär Fair Trade, rättvis handel?

FairtradeFör att en rättvis handel ska vara nödvändig krävs en orättvis handel. Den möter vi dessvärre dagligen på olika sätt, berättar Jesper.

– Med en rättvis handel får de som arbetar bland annat bättre betalt, schysta arbetsförhållande och en bättre arbetsmiljö.

”Chokladen är hotad!”

Det sätt vi konsumerar idag är många medvetna om är ohållbart. Jesper förklarar på ett tydligt sätt och exemplifierar med värsta tänkbara scenario, att chokladen försvinner.

– Chokladen är ett bra exempel. Om vi vill fortsätta äta choklad måste vi börja betala mer, annars fortsätter kakaobönderna att ge upp och flytta till städerna. Fair Trade ger ett incitament för kakaobönderna att stanna.

The House of Fair Trade

The House of Fair Trade har sina rötter i alternativ handelsrörelsen som startade 1969. Konceptet är detsamma men namnet är idag Fair Trade.

– Den första alternativ handel-butiken i Europa startade faktiskt här i Göteborg, berättar AnnCathrine.

Butikerna blev flera både i Göteborg och Norden och det framkom en önskan om en importorganisation. Då, 2001, startades The House of Fair Trade.

– Vi är grossister till butiker runt om men även församlingar, kaféer och dagligvaruhandeln. Efterfrågan har varit stor även från privatpersoner och det känns därför väldigt kul att öppna PKshoppen, avslutar AnnCathrine.

Största produktutbudet inom rättvis handel

PKshoppen.se


Skriv ut