Gröndagen_media_news

Öppenhet och delaktighet på Kulturhuset Blå Stället i Angered

Anna Karlström Webbjournalist

På Kulturhuset Blå Stället möts människor i alla åldrar, med olika bakgrund och från olika nationaliteter. Ta del av programmen, sätt dig ner i en lugn miljö och läs läxorna eller träffa dina vänner. Ledorden på Blå Stället är öppenhet och delaktighet och att alla ska känna sig välkomna, vilket genomsyrar hela intervjun med Patricia Martinez och Dan Greider, marknadsförare på Blå Stället.

”Vi exkluderar aldrig någon, här får alla vara med.”

Read in english instead.

En oas av skapande och aktivitet

Blå Stället öppnade upp portarna 1979 och var Sveriges första kulturhus i förorten. Efter en renovering av huset och en återinvigning 2014 har Blå Stället moderniserats både vad gäller programinnehåll och det fysiska rummet. Huset har aldrig varit så livaktigt och vitalt som nu.

–Människor både från Angered och andra delar av Göteborg har verkligen upptäckt Blå Stället som en ny och spännande mötesplats, säger Dan.

Ambitionen är att ge alla möjlighet att vara med och skapa och engagera sig i aktiviteter och program. Och utbudet är brett, här kan du bland annat:

  • Se utställningar eller ställa ut i Konsthallen
  • Lyssna på konserter
  • Utöva hantverk i olika former
  • Gå på Hantverskcafé
  • Ta en kurs i olika målartekniker
  • Delta i samhällsdebatter
  • Berättarkvällar
  • Filosofisamtal
  • Yoga
  • Dans

Dessutom satsar kulturhuset mycket på program för barn och unga och de flesta aktiviteter är gratis. Se hela programmet här.

Kultur och delaktighet på 100 språk

I Angered talas det över 100 språk och det finns människor från världens alla hörn. På Blå Stället behöver du inte prata perfekt svenska för att känna att huset tillhör dig och att du kan vara med och påverka.

– Vi behöver inte komma med varsin kultur och dömas utifrån det. Tillsammans skapar vi något som är större, en kultur för oss alla, säger Patricia.

Samtidigt som gränser suddas  kan du ta del av erfarenheter och traditioner från hela världen. På Blå Stället är alla välkomna.

Vill du vara med och påverka Blå Stället kan du komma med i Blå Ställets Vänner – ett nätverk som under trivsamma former fikar, diskuterar riktlinjerna för husets framtid och skapar programpunkter efter önskemål och idéer.

Du hittar Kulturhuset Blå Stället på Angereds torg 13. I huset hittar du också Angereds Bibliotek, Angereds Teater, Folkets Bio, Medborgarkontoret, Angereds Gymnasium och Restaurang Kultur på burk.

Blå Stället firar Göteborgs födelsedag

2021 fyller Göteborgs kommun 400 år och förberedelserna är i full gång. I år är fokus på Göteborg som Grön och Skön Stad. I samband med det planerar Blå Stället en myllrande och härlig dag i Angereds Stadspark den 14 maj.

– Det känns självklart att bjuda in alla för att upptäcka den fantastiska naturen och miljön här och låta alla som vill ta del av all kultur och kreativitet, säger Patricia.

Dagen fylls av aktiviteter och här finns något för alla. Bland annat konst, lekar och spel, dans och musik, naturvandringar och försäljning av lokalodlat.

– Temat är Grön och Skön Stad och vi vill bjuda in alla göteborgare, inte bara angeredsbor, att njuta av den fantastiska naturen och kulturen som finns i Angered, fortsätter hon.

Välkommen till Angered

Den här säsongen välkomnar Kulturhuset Blå Stället speciellt dig som är nyanländ till Göteborg. Det spelar ingen roll om du kommer som publik, besökare, artist eller kreatör – här kan du överbrygga gränser genom musik, dans, yoga, hantverk och konst i ett hus där ingenting är omöjligt.

Missa inte Blå Ställets hemsida som nu är uppdaterad inför ett färgsprakande 2017.

Bild: Renée Timlin 

Upplev en plats som är öppen för alla

Kulturhuset Blå Stället


Skriv ut