lundblads_begravningbyra_media_news

Lundblads begravningsbyrå – 150 år av kärlek & engagemang

Anna Karlström Webbjournalist

När jag kommer in på Lundblads begravningsbyrå möts jag med varm hand av Malin och Anna Ekenved. De är båda fjärde generationen i familjen Ekenved, och fortfarande är de verksamma i samma lokaler där de också lekte som barn.

Jag får höra historier om ”Morfar/farfar Stig” och ”Gammelfarfar Eric” med stor kärlek. Och även om Malin och Anna egentligen inte skulle arbeta på byrån har de idag en stor passion som lyser igenom.

Begravningsbyrå sedan 1858

Byrån startades av familjen Lundblad 1858 och togs 1924 över av ”Gammelfarfar Eric”. Byrån har sedan dess varit i familjen Ekenveds händer vilket gör den till Göteborgs äldsta begravningsbyrå som fortfarande drivs av samma familj.

Under åren som gått har familjen förvärvat flera kontor i Göteborg. Sedan en tid tillbaka har man tagit samlingsnamnet Ekenveds Begravningsbyråer. De övriga kontoren hittar ni i Mölndal, Kortedala och Guldheden.

Ingen självklarhet att ta över byrån

Fram tills nu har det varit tredje generationen syskonen Björn och Gunilla, Malin och Annas föräldrar som drivit byrån. Att Malin och Anna en dag skulle börja arbeta på byrån och en dag föra den vidare var från start ingen självklarhet.

– Släktmiddagarna handlade så mycket om allt kring begravningar att man nästan blev lite mätt på det, skrattar Anna.

Idag efter Malins 10 år och Annas 5 år i branschen är de båda glada för föräldrarnas uppmaningar om att ”åtminstone pröva på” och känner stor tacksamhet för det.

– Tanken var ju absolut inte begravningsbyrå men nu trivs jag så otroligt bra och kan inte tänka mig något annat, säger Malin och Anna nickar instämmande.

lundblads_begravning_media_news

Personligare och mer tid för bearbetning

När de började arbeta fanns mycket där redan. Lokalerna lekte de i under uppväxten, bemötanden med anhöriga såg de på nära håll och termer och begrepp fanns i blodet.

Förändringarna har givetvis varit enorma sedan starten även om grunden kvarstår. Anna och Malin konkretiserar skillnaderna från förr.

  • Dagens unika begravningar som verkligen speglar den som gått bort är fantastiskt. Förr hade du inte alls de möjligheterna.
  • Förr tog det ett par dagar från bortgång till begravning, nu är det ofta 2 – 3 veckor. Att ge lite tid att samla sig och fundera är jätteviktigt.
  • Att beställa begravningar online. Vår kärlek ligger i det personliga så vi förespråkar ett besök, men man kan göra allt eller en del på nätet.

Allt från gravsten till bouppteckning

Ekenveds begravningsbyråer är en helhetsbyrå som hjälper till med allt du behöver kring begravningen. Kunderna upplever en stor trygghet i att de ordnar såväl blommor och dödsannons som kisthämtning och transport.

– På Lundblads kontoret har vi som enda byrå i Göteborg ett rum med kistor uppställda för våra kunder att titta på säger de stolt.

Idag finns även en stor efterfrågan på borgerliga begravningar, och för att möta kunderna är Malin utbildad borgerlig officiant via SBF, Sveriges Begravningsbyråers Förbund och kan då hålla i ceremonierna.

Både skratta och gråta med kunderna

Vi pratar om släktingarna på byrån och jag frågar om det finns något gemensamt. Anna och Malin konstaterar deras förmåga att se och bemöta alla människor.

– Vi sätter stort värde i att vara lyhörda och under samtalets gång försöker vi hitta förslag på lösningar som stämmer väl in på familjens önskemål.

Samma person genom hela processen

När en anhörig gått bort är ibland begravningsbyrån de man kommer närmast. Här är de måna om att samma person är med från första möte till begravning.

– Familjen ska känna trygghet med att jag ombesörjer allt som de har önskemål om. Vill de exempelvis ha med något personligt i kistan hjälper jag till med det, säger Malin

Välkommen till Viktoriagatan 24 eller ring 031-17 87 00.

150 år av kärlek och engagemang

A. Lundblads begravningsbyrå


Skriv ut