micvac_foodservice

Klimatsmart matlagning i exklusiva restauranger & storkök

Anna Karlström Webbjournalist

Effektiv, klimatsmart och säker matlagning med hög kvalitet och flera veckors hållbarhet? För bra för att vara sant? Inte alls. Med Micvacs nya Food service-koncept tillagas och pastöriseras maten i sin förpackning, vilket skapar nya möjligheter för storkök och cateringfirmor men även exklusiva restauranger.

Jag träffar Hanna Rüdel, ansvarig för Micvac Food service, och Jonas Eriksson som arbetar som kock och produktutvecklare. Vi pratar om matsvinn, näringsrik skolmat och klimatsmart matlagning.

Framtidens matlagning

– För en hållbar och säker matlagning i restauranger och storkök är Micvac Food service-konceptet framtiden, säger Hanna.

Det fina med metoden är att när maten tillagas i sin förpackning så tar vi tillvara på hela råvaran men vi avdödar också bakterierna, och låter sedan inte dessa få tillträde till maten igen. Även syret kokas naturligt bort under själva tillagningen vilket gör att maten håller sin fräschör under lång tid.

Den utökade hållbarheten möjliggör helt nya sätt att arbeta i köken. Det blir enklare att planera produktion och bemanning och det går att jämna ut arbetsbelastning över tiden. Mindre stress och sista minuten-lösningar helt enkelt.

Minskat matsvinn

Mängden mat som slängs är enorm. Ytterligare en fördel med produkten, som ligger i linje med en hållbar matproduktion, är möjligheten att minska matsvinnet. Med hjälp av Micvac Food service-konceptet kan du förvara maten i sin förpackning i flera veckor vilket möjliggör en mer effektiv produktionen med mindre ställtid och kökssvinn som följd. Även vid serveringstillfället finns fördelar:

– I stället för att servera all mat och eventuellt slänga stora delar kan du med vår teknik värma upp allteftersom, servera det du ser går åt och spara resterande delar då hållbarheten är så lång, säger Hanna.

Det nya sättet att tänka storkök!

Är du nyfiken på nya idéer? Då är du välkommen till ett välsmakande seminarium den 26/10 i Malmö och 22/11 i Stockholm. Vi kommer att demonstrera hur man, med hjälp av ny tillagnings- och förpackningsteknik, kan göra köket mer flexibelt och effektivt – och samtidigt vinna kvalitet i matupplevelse och matsäkerhet.

Hitta mer information om Live in-pack cooking: Mer flexibel och effektiv måltidslösning med Jonas Eriksson – på hemsidanFacebook och Linkedin.

Värme och vakuum samtidigt

Att kort förklara tekniken bakom Food service-konceptet är inte det lättaste. Hanna förklarar att en ventil på förpackningen öppnas under tillagningen och låter ånga och syre komma ut. Till skillnad från annan vakuumförpackad mat värmebehandlar man här förpackningen och maten i samma steg som syret tas bort.

– Det är den lilla ventilen som är hemligheten bakom det hela. Den ser simpel ut men den är tekniskt ganska avancerad, fortsätter Jonas.

micvac-medianews

”Perfekt för mig som kock”

Jonas arbetar som kock och har jobbat på såväl exklusiva restauranger som i storkök. Han beskriver att användningsområdena är många och att metoden framkallar mycket ny inspiration hos honom.

– Det roliga är att det finns så många användningsområden och att man kommer på nya hela tiden. Ur min kocksynvinkel är det en riktigt skön produkt som kan åstadkomma smaker som inte är möjligt på annat sätt.

Behåll alla aromer och smaker

Gänget på Micvac har tagit fram en egen kokbok för matlagning med metoden för att ge inspiration och visa på hur enkelt det faktiskt är. När Jonas berättar om vad, och hur, man kan göra blir jag riktigt hungrig trots att jag just ätit lunch.

– När man lagar mat i en sluten atmosfär så här så försvinner inga aromer eller smaker. Resultatet av t.ex. en fondant potatis eller ett långkok är unikt med vårt sätt att tillaga. Dessutom kan man vara mer sparsam med saltet, för smakerna finns där ändå.

mv-meat-07-5000x3750

Näringsrik mat på skolor och inom vården

I skolor, på sjukhus och inom äldrevården är kraven höga på att maten är näringsrik och god. Med Micvac Food service bevaras både vikt, näring och smak då allt som du stoppar i förpackningen stannar kvar.

– Det är också optimalt för tillagning av specialkost, du får en säker matlagning utan avkall på kvaliteten, lägger Jonas till.

Vill du ligga i framkant med matlagningen?

Kontakta Hanna Rüdel, 031-706 12 36 eller foodservice@micvac.com för att veta mer om Micvac och Food service-konceptet.

Hållbar, säker och miljövänlig matlagning

Micvac - Food service


Skriv ut