DSC_1194

Foto: ©Anna Karlström

Klassiska träskor & läderväskor på Haga Trätoffelfabrik

Anna Karlström Webbjournalist

Jag besöker Haga Trätoffelfabrik i Centrala Haga och möts av träskor i taket, på bord och i korgar. Det doftar fantastiskt av lädret och känslan från butikens start tidigt 30-tal finns fortfarande kvar. 

Det är inte bara trätofflor som finns i butiken, här säljs även väskor i naturgarvat läder och andra svenska hantverksprodukter. Alltihopa kan du se i butiken på Haga Nygatan 19 eller i webbshoppen.  

Genuin känsla med Erik i spetsen

Erik Davis är född och uppvuxen i USA och kopplingen till svenskt hantverk känns kanske inte helt självklar till en början. Troligtvis är det den starka kopplingen till Dalarna som gjorde att han flera år senare tog över Haga Trätoffelfabrik och förälskade sig i det svenska hantverket.

– Jag har tillbringat somrarna i Dalarna. Både hos min mormor och morfar och hos min moster Ulrika som jag idag driver butiken tillsammans med, berättar Erik.

Det är en så genuin känsla i butiken att många tror att det är Erik själv som i sitt förkläde gjort produkterna som säljs.

– Så är det ju inte riktigt, det ligger ett otroligt arbete bakom varje produkt. Jag har en genomtänkt samling av främst svenska hantverksprodukter som är vackra, användbara och hållbara.

Butik med stor kärlek till hantverket

Haga_tratoffelDet finns ett stort utbud av hantverksprodukter i butiken men det är för trätofflorna och läderväskorna som Eriks hjärta bultar hårdast.

– De produkterna har jag så stor kärlek för, de blir bara bättre och bättre med tiden!

Service likt en butik från förr

Erik beskriver att servicen de erbjuder är mer lik en butik förr.

– Jag vill att folk ska få en riktigt go känsla när de tänker på min butik. Jag försöker se och ta mig tid för varje kund, säger Erik.

Träskor i al och läder

Från starten tidigt 30-tal och 50 år framåt gjordes träskorna på plats i butiken i Haga. Sedan dess har de tillverkats i Småland.

– Jag har varit i fabriken och sett hantverket, berättar Erik.

I butiken finns tofflor både av industrigarvat och naturgarvat läder.

– Båda modellerna är väldigt bra. De håller länge, är svenska och handspikade. Men de i naturgarvat läder är bättre på alla sätt tycker jag, men då har jag ju en läderbutik, säger Erik med ett skratt.

Trätofflan trendar

Träskon, och då framförallt de i naturgarvat skinn, är något Erik ser har trendat ordentligt de senaste åren.

– Det finns ju dem som verkligen fattat grejen. Tofflorna är naturliga, hållbara, lokalt producerade och coola, säger Erik.

Över tid är de även prisvärde då de håller i upp till tio år.

– Att hitta en annan sko med de komponenterna för 650 kr skulle jag säga är svårt, fortsätter Erik.

Klassiska läderväskor

Läderväskorna har också blivit en kär produkt i butiken. Väskorna i naturgarvat läder är enkla och mycket klassiska. Istället för att ta in nya modeller har originalen från butiken utvecklats, berättar Erik. De har till exempel med enkla medel gjort en ryggsäck och större bag utifrån samma grunddesign.

Haga_trätoffel_väska

Ta hand om ditt läder

De naturgarvade lädret blir bara bättre ju mer det används. Erik berättar avslutningsvis för mig hur man bäst vårdar läderprodukterna.

– Jag har två tips, torka av med fuktig trasa och smörja in med svenskt läderfett lite då och då. Svårare än så är det inte!

Besök Haga trätoffelfabrik eller deras webbshop för mer inspiration!

Varmt välkommen att besöka butiken i Haga eller webbshoppen

Haga Trätoffelfabrik


Skriv ut