_V0Q8092

Klä dig rätt för rätt tillställning!

Susanna Björk Webbjournalist

På Vasaplatsen i Göteborg hittar ni Tonys Högtidskläder, ett familjeägt företag som startade redan 1988. Till en början var fokus mer på högtidsplagg för herr och skrädderi men de började relativt omgående även att klä upp damer för speciella tillfällen. I dag är det bröderna Bekil som för arvet vidare och driver butiken.

Ska du på bröllop, gala, bal eller ta studenten?

Tonys Högtidskläder erbjuder plagg för högtidliga och uppklädda tillställningar, såsom bröllop, gala, bal eller student. På herrsidan innebär det allt från den klassiska fracken till en vanlig kostym. På damsidan finns allt för de tillfällen när uppklädda långklänningar krävs. Butiken har kunder som kommer långväga för att köpa sin klänning eller kostym, något som ägarna tror bero på det handplockade sortimentet.

– Vi handplockar klänningar och kostymer från olika kollektioner och skapar butikens egna kollektion genom att använda plagg från olika leverantörer som fokuserar på olika stilar, säger Görgis.

Ledande och exklusiva varumärken

Bröderna åker under säsong till mässor runt om i hela Europa för att få inspiration, se nya kollektioner och leverantörers presentationer av de senaste trenderna. Plaggen handplockas från flertalet europeiska varumärken men främst utstående är Pronovias på damsidan, dels då det är den största leverantören men också det designmässigt ledande varumärket inom branschen.

Trender kommer och trender går, men de klassiska silhuetterna och materialen består. För 2016 ser man mycket kombinationer av material, att blanda chiffong med tyll eller spets. På brudsidan har lite grövre spets blivit mer och mer populärt.

– Det handlar väldigt mycket om att hitta rätt klänning för just dig och din kropp. Då spelar trenderna inte alltid så stor roll i slutändan, säger Görgis.

På herrsidan återfinns varumärken såsom Oscar Jacobsson och Cavaliere Ceremony som erbjuder kostymer och plagg för alla tillfällen.

Var ute i god tid!tonys-högtidskläder

För bröderna handlar upplevelsen i butiken om att lära sig något under sin vistelse och att få råd och tips kring vad som är viktigt att tänka på. Förutom försäljning av klänningar, brudslöjor, kostymer, frackar, kavajer och alla tillbehör du kan tänkas behöva kan du även på herrsidan hyra plagg över en helg. Justeringar görs i butiken men man behöver vara i god tid för att hinna få sin brud- eller balklänning och frack. På damsidan gäller allt från 3 månader till ett halvår och på herrsidan 3-4 månader. Flera provningar görs innan slutresultatet är klart – så att du kan hitta och få just din drömoutfit till tillställningen.

Butiken har både tidsbokning och drop in.

Har du koll på hur du ska klä dig för festen? Här följer lite tips, råd och vägledning!
Frack. Den mest högtidliga av klädkoder. För herrar gäller frack, vit väst, vit fluga och svarta (gärna lack) skor. För damer gäller golvlång klänning. Desto större fest, desto mer tyg nertill på klänningen och desto mindre tyg upptill.
Smoking. Svart, mörkt grå eller mörkt blå smoking för herrar, tillsammans med fluga, vit skjorta och svarta skor. För damerna gäller regeln att ju senare på dagen tillställningen börjar, desto längre klänning. Avgörande för klänningsval är dock karaktären på tillställningen!
Mörk kostym. Mörk kavaj och byxa i samma färg för herrar och kjol eller klänning som går under knälängd för damer, i något finare material.
Kavaj. Mer avslappnad klädkod där du har större valfrihet. Finare vardagskläder gäller för både herr och dam, men jeans och långklänning är bannlyst!

Klädpanik inför en finare tillställning?

Tonys Högtidskläder


Skriv ut