carlsson_noren_media_news

Foto: ©Anna Karlström

Från kapitalförvaltare på Volvo till fondförvaltare i egen regi

Anna Karlström Webbjournalist

Jag träffar Martin Norén och Fredrik Carlsson som driver och lever för Carlsson Norén Asset Management. De har ägnat större delen av livet åt investeringar och blivit helt fast.

– På våra semestrar är wi-fi det viktigaste. När familjen kollar Instagram och Facebook kollar jag rörelser i räntan, säger Martin.

Två engagerade räntenördar

När Fredrik och Martin berättar om räntelägen, kursrörelser och makroekonomi ser jag två riktigt nördar framför mig. Även om det inte alls är vad jag ser visuellt. Jag frågar, med viss försiktighet, om det finns tendenser till nörderi och de håller helt och hållet med.

– Vi är verkligen nördar, räntenördar!

Och vid vidare eftertanke… Om jag skulle lämna ansvaret för mina pengar till någon är det nog just till en nörd. En räntenörd närmare bestämt.

Avkastning oavsett marknadsläge

Fredrik och Martin hanterade tidigare kapitalförvaltningen på Volvo Treasury innan de startade Carlsson Norén Asset Management 2007. De arbetar med fondförvaltning och diskretionär portföljförvaltning som är en mer skräddarsydd förvaltning.

Stabilitet med låg risk

Våra fonder är ett komplement i kundernas portföljer för att få avkastning oavsett stigande eller fallande ränteläge.

– Vi står för stabilitet i portföljen. Man har ofta aktier eller ränteplaceringar med ganska hög risk, vi står för lågriskdelen i portföljen, säger Fredrik.

Finansinspektionen beviljade Carlsson Norén Asset Management tillstånd att bedriva fondverksamhet 2007 och gav tillstånd som AIFM förvaltare 2014.

Uppkopplade dygnet runt

Martin och Fredrik beskriver hur de lever med sitt yrke. Även om de fysiskt åker från kontoret, vilket kanske är tur, stämplar de aldrig ut helt. De sitter inte som på jobbet hemma men har fått en förmåga att ha ständig koll.

– Det här är vårt liv och levebröd, det måste gå bra och då får vi i den mån vi kan se till att det gör det. Plus att det är ju jättekul, säger Martin.

De säger att det är mer stressande att inte veta vad som händer. Läget förändras hela tiden och det gäller att vara med i matchen för att göra ett bra jobb.

Hur blir man en skicklig fondförvaltare?

Jag frågar vilka egenskaper de har som gjort dem till så duktiga fondförvaltare. De diskuterar lite och kommer fram till att de viktigaste egenskaperna är erfarenhet, kunskap, flexibilitet, fingertoppskänsla och engagemang.

– Vi har ett engagemang som är otroligt mycket mer än en genomsnittlig fondförvaltare. Sen är det lite tur också, säger Martin.

Turen ökar i takt med erfarenheten

Den där turen verkar ha ökat med åren. Även om killarna inte säger det själva drar jag slutsatsen att turen ökat i takt med övriga komponenter. Visst kan de aldrig vara säkra på om en position är rätt eller fel men med deras förutsättningar har de oftare turen på sin sida.

Ta kontakt med Fredrik och Martin för att se dina möjligheter!

Investera tryggt med låg risk

Carlsson Norén Asset Management


Skriv ut