evacuare

Evacuare är specialiserade på tillgänglighetsanpassning för personer med synnedsättning

Anna Karlström Webbjournalist

Enkelt avhjälpta hinder finns för personer med funktions-, hörsel-, kognitiv- och synnedsättning samt astma och allergi. På Evacuare arbetar de specialiserat med tillgänglighetsanpassning för personer med nedsatt syn.

Kontrastmarkering av trappor, glasrutor mm.

Kontrastmarkeringar för en person med fullgod syn går relativt obemärkt förbi. För en synsvag kan det vara avgörande.

Det kan handla om markeringar för att göra personer uppmärksamma på t.ex. trappor, ramper, glasrutor eller pelare.

– Det är dessutom något som även de med god syn har nytta av. Det gör det lättare att uppfatta trappor, glasytor och andra saker runt omkring en, säger Bengt.

Kontrastmarkeringar i stenmaterial eller betsat trä

Den estetiska aspekten är givetvis väldigt viktigt för flertalet projekt. Och även om funktion och kvalité alltid är av högsta vikt har Evacuare utvecklat konceptet med kontrastmarkering för att möta marknaden.

– Vi arbetar med mer estetisk tilltalande markeringar. Svarta och vita ovanpåliggande cirklar av aluminium är fortfarande väldigt vanligt. Men vi arbetar även på att ta fram försänkta lösningar och markeringar i utvalda färger, stenmaterial eller betsat trä med mera, berättar Dennis.

Mätning av ljushetsvärde

Lagkravet för att få en kontrastmarkering godkänd kräver en ljushetsskillnad på 0,40 i NCS-skalan. En person med fullständigt seende kan se på två färger och uppleva en stor kontrast. Detsamma gäller inte för synsvaga då det för många av dem är ljusheten som skapar en kontrast.

– Man kan inte ha en grå trappa med en grå kontrastmarkering även om det är snyggt. Det fyller inte sin funktion och lever inte upp till Boverkets byggregler som man måste förhålla sig till, säger Bengt.

evacuare1

”Hur arbetar man med taktila skyltar och taktila ledstråk?”

Dennis och Bengt beskriver att de säljer helhetslösningar som fungerar rent praktiskt men att det som i slutändan installeras måste fungera i kundens verksamhet.

– Det gäller att ha en förståelse för de som ska använda det vi installerar. Ett taktilt ledstråk ska ju fungera för de som använder sig av en teknikkäpp men samtidigt så kommer det att leda de med god syn till nyckelpunkter i en verksamhet. Det krävs erfarenhet för att få till bra lösningar.

Diskrimineringslagen

Det har funnits lagkrav tidigare men sedan 2015 finns tillgängligheten med även i diskrimineringslagen och allmänna byggnader utan enkelt avhjälpta hinder riskerar att bli anmälda. Får du dessutom tillgänglighetsbesiktning kan verksamheten riskera vite eller förbud mot öppning.

Ungt företag med ovanligt stor erfarenhet

Bengt och Dennis beskriver att de ser mycket seriöst på sitt ansvar och är trygga med att få helhetsansvar. Sedan starten 2009 har de tagit sig an många unika projekt, vilket gett en bredd ingen annan i branschen har med både produkter, lösningar och erfarenhet.

– Vi har erfarenhet från det mindre projektet åt den lilla bostadsrättsföreningen till stora projekt åt kommuner och landsting, säger Dennis.

– Vi har bland annat gjort en stor, ca 900 m, försänkt kontrastmarkering åt Huddinge kommun och ett stort antal av Uppsala universitets lokaler, fortsätter Bengt.

En helhetslösning inom tillgänglighetsanpassning

– Många av våra konkurrenter säjer en produkt och monterar den medans vi ger kunskapen och skapar en helhetslösning för kunden. Vi tar ansvar hela vägen för att det ska bli en lösning som fungerar, försäkrar Dennis avslutningsvis.

Är ni i behov eller vill veta mer?

Kontakt Evacuare via mail eller telefon! Bengt: maila eller ring 070 542 09 46. Dennis: maila eller ring 070-542 08 86.

Tillgänglighetsanpassa er byggnad tryggt & säkert

Evacuare

Skriv ut