Waeil

Min svenska blivit mycket bättre, framför allt vågar jag prata mer

Jag kommer från Syrien och kom hit till Sverige i slutet av 2014 på grund av kriget i mitt hemland. Här i Göteborg har jag återförenats med min lillebror och min familj som flydde före mig. Dessutom har jag tack vare Integrationspoolen fått ett jobb som ger mig en ny syn på framtiden i Sverige.

– Min vision här i Sverige är att först fixa ett fast arbete här på Allt i Bil och samtidigt skapa en möjlighet att skaffa mig en egen lägenhet, säger Waeil Seriani.

Språket hjälpte mig att komma in i Sverige

Under 2015 började jag läsa SFI (Svenska för invandrare) och förstod tidigt att jag måste lära mig språket för att komma in i samhället här i Sverige. I december 2016 lärde jag känna Johan på Integrationspoolen som klipper sig hos min bror som är frisör vid Hjällbo torg.

Kontakten med Integrationspoolen

Min bror William berättade för Johan att han har en storebror som är utbildad bilmekaniker med 10 års arbetslivserfarenhet i Syrien. Johan bokade ett möte med mig och presenterade Integrationspoolens verksamhet där de anställer nyanlända och genom bland annat mentorskap hjälper dem till integration via riktiga jobb.

Johan ringde till Keith på Allt i bil som gav mig möjligheten att visa vad jag klarar av. Nu har jag arbetat här i nästan 3 månader med lön och min svenska har blivit mycket bättre, framför allt vågar jag prata mer svenska.

”Inte bara bilelektronik även mekaniken i bilarna”

– Vi såg redan vid introduktionen att Waeil hade god vana vid verktyg samt hade kunskap kring inte bara bilelektronik utan även mekaniken i bilarna. Han har på kort tid visat ett stort intresse och engagemang i vår verksamhet och har gjort goda framsteg både vad gäller språk och teknisk kunskap. Han har snabbt funnit sin roll i gruppen och är redan en viktig del i den dagliga driften, säger Keith Gustafsson på Allt i Bil AB.

Integrationspoolen

Integrationspoolen arbetar med att koppla ihop personer som är nyanlända och har fått uppehållstillstånd i Sverige med företag som söker personal och som samtidigt vill vara med och göra något för samhället.

– Genom vårt företag Kontorsbemanning Sverige AB har vi flerårig erfarenhet från rekrytering och personaluthyrning. Vi  är experter på att matcha arbetssökandes kompetens med företagens behov. Vår nya systerverksamhet Integrationspoolen är nu ett eget och tydligt affärsområde säger Glenn Älveblad, VD på Kontorsbemanning.

Kontaktnät är ofta avgörande

– Vi har ett stort kontaktnät i Göteborgs näringsliv som vi vill nyttja till att hjälpa personer som Tashin. Som bemanningsföretag anställer vi och hyr sedan ut dessa personer under en avtalad ”integrationsperiod” i samarbete med Arbetsförmedlingen och våra kundföretag, berättar Anders Karlander, en av initiativtagarna till Integrationspoolen.

Målet är att efter en ”integrationsperiod” via oss möjliggöra permanenta anställningar direkt hos arbetsgivarna. Det finns ofta en initial osäkerhet hos arbetsgivarna som vi på Integrationspoolen kan överbrygga. Ur både ett individ och samhällsperspektiv måste det gå fortare att komma ut i arbete än vad som är fallet just nu, fortsätter Anders.

Mångfald, kompetent personal och skillnad i samhället

Kontakta Anders Karlander, Johan Lemser eller Olof Morichetto via integrationspoolen.se

Gör skillnad för både bolag och individ

Integrationspoolen


Skriv ut