foodit_matilda_media_news

Effektiv, innovativ och miljösmart matlagning med Matilda i köket

Anna Karlström Webbjournalist

Arbetar du i en organisation som lagar mat till många? Vill ni ha en samlad överblick och effektiviserad process av er verksamhet genom ett enkelt verktyg?

Med systemet Matilda från Foodit kan ni värna om miljön och samtidigt höja kvalitén på maten, laga smartare och spara pengar. Så smart!

Stolta vinnare i regionsfinalen i tävlingen Local EAT Award 2016!

Smartare matlagning med Matilda

Matilda är ett system som hjälper organisationer som lagar mat. Genom systemet finns hjälp från början till slut med allt från planering av matsedel, inköp och receptsamling till statistik, leverans och fakturering.

– Man kan säga att Matilda är som en extra resurs i köket! Med systemet underlättas flera av kökets arbetsprocesser, berättar Per-Anders

– Vissa använder nästan alla funktioner, vissa bara få. Det är helt upp till verksamhetens behov, fortsätter Katarina Carlsson.

”Smidigt, tidseffektivt, tydligt och säkert”

Ola Eitrem Walter på Karlskrona kommun berättar att de har 63 kök och att alla är involverade i Matilda i allt från beställning, näringsberäkning, etiketthantering och fakturering.

– Matilda är smidigt, tidseffektivt, tydligt och säkert! Och om Foodit kan jag bara säga positivt, helt otroligt hjälpsamma och har man problem eller specifika önskemål är det inga problem! Bättre support tror jag inte finns och som en bonus ordnar de väldigt trevliga användarträffar varje år.

Minska matsvinnet med upp till 40 %

Att mängden mat som slängs är alldeles för stort är flera medvetna om. Att man bör arbeta för att minska matsvinnet håller de flesta med om, hur man gör det är inte lika självklart. I Matilda finns möjligheten att få en bättre överblick och inte överproducera.

– Vi har fått berättat för oss att man minskat sitt svinn från 40% – dryga 5% genom Matilda och det är ju givetvis väldigt bra både för verksamheten och planeten, säger Per-Anders.

Hur klimatsmart är er matlagning?

Matilda hjälper även verksamheten att arbeta mer miljösmart genom den senaste funktionen Klimatmätning. I systemet samlas leverantörspriser, livsmedelsverkets databas för näringsinnehåll och nu även information om koldioxidekvivalenter.

Här kommer bolagets hållbarhetsengagemang in då de valt att inkludera verktyget för klimatmätning, som ägs av Rise, i grundpaketet. På så sätt får alla möjlighet att förbättra matlagningen sett ur miljösynpunkt och bidra till en mer hållbar värld.

Matilda i restauranger

I restaurangvärlden finns det stora möjligheter att dra nytta av Matilda. De restauranger som använder systemet har konstaterat att det var betydligt enklare och mer effektivt än de tidigare trott.

Det är även för restauranger en stor fördel att ha verksamheten samlad och enkelt  kunna beräkna priser, näringsvärden, och miljöpåverkan. Matilda är även ett stort stöd då det finns krav på att alla som lagar och serverar mat på restaurang ska ha koll på vad maten innehåller.

”En nödvändighet i min restaurang”

Maximillian Lundin, VD på restaurangen The Plant, berättar att han använder Foodit varje dag för att skapa recept till sin restaurang, workshops och företag han konsultar. Han berättar att han kan få full kontroll på näringsinnehåll och kostnader för att säkerställa receptet i längden.

– Matilda är en nödvändighet för att jag ska kunna utveckla mitt veganska koncept. Jag tycker funktionaliteten är riktigt bra och lätt att jobba med när man väl förstår hur det hänger ihop. Alla inom matbranschen borde använda sig av Matilda, säger han.

Hållbarhet och medvetna val trendar

Det finns idag en stor mat-, hälso- och klimattrend och fler och fler gör medvetna val kring vad man äter på flera nivåer. Det är något Foodit försöker vara med och underlätta och trycka på ännu mer. Relationen mellan Foodit och kunderna är av stor vikt i bolaget. De försöker sudda ut gränserna och vill se ett samarbete framför något annat.

– Matilda ger ett stort kunskapsutbytet mellan oss och våra kunder. De lär sig jobba på ett smartare sätt genom systemet och vi lär oss att göra systemet smartare efter deras- och omvärldens behov, säger Katarina.

Kontakta Foodit

Har ni frågor eller vill ni använda er av Matilda i er restaurang eller kök? Maila Katarina eller Per-Anders eller ring 031 704 17 98.

Få koll på priser, näringsvärden och miljöpåverkan i köket

Läs mer om Matilda


Skriv ut